آموزش ذهن جهت تقویت سیستم ایمنی بدن
تحقیقات جدید نشان می دهد که ذهن آگاهی می تواند سیستم دفاعی طبیعی ما را تقویت کند.
دویدن در نیمه ماراتن با پاهای برهنه در برف. بالا رفتن از کوه تنها با پوشیدن شرت ورزشی. ایستادن در استوانه ایی با 700 کیلوگرم یخ.
ویم هوف “مرد یخی” در اظهار نظری ادعا دارد که می تواند همه این چیزها را با تاثیر بر سیستم عصبی خودکار خود (ANS) از طریق تمرکز و مدیتیشن انجام دهد. روش ویم هوف، یک روش تفکری فشرده است که شامل تمرکز متمرکز، درمان آب سرد، و تکنیک های تنفس می باشد. تا همین اواخر، این ایده که هر کسی می تواند سیستم عصبی خودکار خود را تحت تاثیر دهد، با توجه به فرض ماهیت “غیر ارادی” آن غیر ممکن تصور می شد. سیستم عصبی خودکار خود سیستمی است که تمام اندام های داخلی را کنترل کرده و عملکردهای بدن مانند هضم، جریان خون، و اتساع مردمک را تنظیم می کند.
مغز ما همچنین از ANS جهت برقراری ارتباط با سیستم ایمنی بدن مان استفاده می نماید، که ممکن است یکی دیگر از شاهکارهای تازه مرد یخی باشد: خنثی کردن واکنش ایمنی پس از دوز اندوتوکسین که در بسیاری منجر به علائم شبیه به سرماخوردگی و درجه بالایی از التهاب می شود. هنگامی که محققان نشانگر التهابی مرد یخی را مورد بررسی قرار دادند، یافتند که آن نشانگرها کم می باشند و پاسخ ایمنی بدن او 50 درصد کمتر از دیگر داوطلبانِ سالم است. در واقع، علائم بسیار کمی از عفونت را در خود نشان می دهد.
هر چند مطالعه اخیر دانشجویانی را نشان می دهد که روش او را دنبال کرده اند با این وجود هوف یک داده پرت محسوب می شود. ظاهرا، آنها نتایج هوف را تکرار کرده و بعد از تزریق اشرشیاکلی، باکتری که معمولا موجب بیماری شدیدی می شود، هیچ علائمی را تجربه نکردند. بنابراین، با وجود اینکه به او داده پرت نسبت داده می شود، محققان بسیار تحت تاثیر شواهد کوه پیمایی او که نشان می دهد تمرکز حواس تاثیر مثبتی روی سیستم ایمنی بدن دارد، واقع شدند.
مغز شناور: بهترین دفاع
سیستم ایمنی بدن یکی از مهم ترین عامل تامین کننده سلامتی جسمی می باشد. این سیستم دفاعی بدن ماست که همچون نیروهای مسلح جهت حفاظت بدنمان از مهاجمان خارجی مانند ویروس ها یا باکتری عمل می کند. این سیستم بسیار دقیق طراحی شده است که ه راحتی می تواند بین پاتوژن های مضر ناخواسته و سلول ها و بافت های سالم خودی تمایز قائل شود. هنگامی که سیستم ایمنی بدن ما در تلاش و تکاپو است، این امر نشانه خوش آمدگویی به عفونت و بیماری می باشد. نسبت دادن سیستم ایمنی بدن به “مغز شناور” کار عاقلانه و شایسته ایی است، برقراری ارتباط با مغز از طریق پیام های شیمیایی که در داخل بدنمان این طرف و آنطرف شناور هستند، انتخاب این اسم را مناسب و در خور این سیستم می نماید. این به این معنی که اگر سیستم ایمنی بدن ما ضعیف شده است، شاید در نتیجه فشار مزمن و یا عوامل پاتوژنی باشد که کل سیستم بدن ما مثل همیشه عمل نمی کند. پس، هنگامی که سیستم ایمنی بدن ما در تلاش و تکاپو است، این امر نشانه خوش آمدگویی به عفونت و بیماری می باشد.
تمرکز حواس و سیستم ایمنی بدن
ماورای تجارب فوق بشری مردیخی ، شواهدی روز افزونی وجود دارد دال بر اینکه مدیتیشن با تمرکز حواس تاثیر مستقیمی روی ایمنی بدن ما دارد. بررسی های اخیر و پیشگامانه در 20 مورد آزمایش تصادفی کنترلشده، اثرات مدیتیشن با تمرکز حواس روی سیستم ایمنی را بررسی می کند. در بررسی این مطالعه، نویسندگان پی بردند که مدیتیشن با تمرکز حواس یا حضور در لحظه: نشانگرهای التهاب را کاهش داده است، یعنی سطوح بالایی از آنچه که اغلب با عملکرد ایمنی بدن کم و بیماری در ارتباط است. تعداد سلول های CD-4 را افزایش داده است، آن سلول هایی که کمک کننده سیستم ایمنی بدن هستند و در ارسال سیگنال به سلول های دیگر برای از بین بردن عفونت نقش دارند. فعالیت تلومراز را افزایش می دهد، تلومراز به بهبود ثبات و مقاومت کروموزوم کمک می کند و از زوال آنها جلوگیری می نماید (زوال تلومراز منجر به سرطان و پیری زودرس می گردد).
این نتایج نیازمند تکرار با روش شناسی دقیق تری می باشد، با این وجود امیدوار کننده هستند، و به طور بالقوه راه را برای استفاده از تکنیک های مبتنی بر ذهن آگاهی جهت تقویت سیستم ایمنی بدن هموار می سازد، که سیستم دفاع بدنمان را در برابر عفونت و بیماری تقویت می کند. این تنها مطالعه ایی نیست که نتایج مثبت را نشان می دهد. در یک مطالعه ی هشت هفته ایی، محققان دانشگاه UCLA 50 مرد مبتلا به HIV مثبت را داشتند که روزانه برای 30-45 دقیقه مدیتیشن می کردند. پزشکان دریافتند که در مقایسه با گروه کنترل، شرکت در جلسات آموزشی بیشتر، تعداد سلول های سی دی 4 بیشتری در نتیجه آن بدست می آمد(به یاد داشته باشید که CD-4 سلول کمکی سیستم ایمنی بدن می باشد). این مطالعه آگاهی را با کمی تعداد سلول CD-4 مرتبط می داند، که همراه با عملکرد سالم تر سیستم ایمنی بدن است.
ریچارد دیویدسون، استاد محترم دانشگاه ویسکانسین مدیسون، همچنین به بررسی این موضوع پرداخته است که آیا مدیتیشن با تمرکز حواس می تواند مغز و عملکرد سیستم ایمنی بدن را تغییر دهد. در این مطالعه ، به افراد مبتلا به آلفولانزا واکسن آنفولانزا تزریق شد و بخشی از گروه کنترل یا گروهی که آموزش تمرکز حواس دریافت می کردند، شدند که پس از هشت هفته، گروه تمرکز حواس سطوح بالاتری از آنتی بادی جهت واکنش و جلوگیری از بیماری بالقوه را از خود نشان داد.
مدیتیشن با تمرکز حواس و مکانیسم های احتمالی افزایش ایمنی
نتایج تحقیق نشان می دهد که تمرکز حواس یا ذهن آگاهی می تواند به بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک نماید.هرچند، هنوز مکانیسم های دقیق دخیل در تمرکز ارتباط با تمرکز حواس و ایمنی بدن هنوز باقی است. با این وجود اگر از هر محققی بپرسید، در پاسخ بدان مستأصل خواهد بود. احتمالاتی هم پیشنهاد می گردد و احتمال می رود که تقارب همه اینها دارای نقشی باشد. در اینجا سه ایده ممکن را پیشنهاد می کنم: کاهش استرس، افزایش تنظیم هیجان: بواسطه تحقیق حاضر تایید شده است که آنچه ما فکر و احساس می کنیم اثرات مستقیمی روی سیستم ایمنی بدن مان از طریق پیام های شیمیایی از مغز می گذارد. بنابراین، استرس، روش های تفکر منفی، و حالات هیجانی خاص می تواند تاثیر منفی بر سیستم ایمنی بدن مان داشته باشد، و نیز محیطی را ایجاد نماید که به طور فزاینده مستعد بیماری باشد. مکانیزم های تمرکز حواس در خصوص رفاه بیشتر پیچیده و چندگانه می باشند، اما عمل دلالت بر کاهش استرس، کاهش نشخوار فکری و افزایش توانایی برای مقابله با احساسات سخت دارد. در این روش، تمرین تمرکز حواس ممکن است اختلال ایمنی را دفع نماید.
مغز مورد هدف قرار گرفته / ارتباط سیستم ایمنی بدن: رابطه دیگر ارتباط بین ذهن آگاهی و سیستم ایمنی بدن تاثیر مستقیم ذهن آگاهی بر ساختارهای مغز است که مسئول صحبت کردن با سیستم ایمنی بدن می باشد. بویژه، تحقیقات نشان می دهد که مدیتیشن با تمرکز حواس یا ذهن آگاهی، فعالیت در قشر پيش پيشانى ، عایق قدامی راست و هیپوکامپ راست، نواحی مغزی که به عنوان مرکز فرماندهی سیستم ایمنی بدن عمل می کند را افزایش می دهد. وقتی که این قسمت ها از طریق تمرکز حواس تحریک می شوند، عملکرد سیستم ایمنی بدن به طور موثر تری عمل می کند.
فعال سازی مغز ثانویه (روده): تمرکز حواس می تواند ایمنی را از طریق میکروبهای روده افزایش دهد. مطابق مقاله قبلی، در اینجا نیز از ذهن نوشته ام، بدن انسان از تریلیون ها میکرو ارگانیسم تشکیل یافته است، که بسیاری از آنها در روده می باشند، که باکتری روده نام دارند. معلوم می شود که باکتری روده نقش مهمی را در توسعه و نگهداری از سیستم ایمنی بدن ایفا می کند؛ باکتری که در بدن تمایز بین میکروبهای مزاحم یا خارجی را از باکتری های درون زا مجزا می کند.
مطالعات نشان داده اند که استرس تعادل میکروبی ما را بر هم می زند و باعث ناترازشدن همزیستی می گردد (اترازشدن همزیستی منجر به بیماریهایی مانند بیماری التهابی روده می شود)، در برابر بیماری های عفونی سیستم دفاعی بدن را با مشکل مواجه می سازد، و منجر به سرازیری واکنش هایی می گردد که به طور بالقوه سیستم عصبی مرکزی را به کل نابود می سازد. کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی سیستم ایمنی بدن ما را با کمک به حفظ تنوع میکروبی روده سالم که اغلب ناشی از استرس می شود را تحت تاثیر قرار می دهد.
بدون توجه به مکانیسم های دقیق، شواهد عملی وجود دارد که نشان می دهد تمرین مدیتیشن با تمرکز حواس سیستم دفاعی بدن ما را در برابر بیماری تقویت می کند، و سلامتی و تندرستی را به ارمغان می آورد. با وجود اینکه که از تبدیل شدن این روش به یک روش درمان اصلی و همه گیر کمی دور می باشیم-بدون در نظر گرفتن عوارض جانبی فاحش و این واقعیت که افراد بسیار کمی همچون مرد یخی وجود دارد-این تحقیق راه را برای افزودن ضرب المثل سلامتی جدید هموار می سازد: “مدیتیشن روزانه موجب سلامتى مىشود”